Sinds 2000 ben ik werkzaam in de datacenter industrie. De datacenters zijn onmisbaar voor onze digitale wereld. In het verleden ging het voornamelijk om de beschikbaarheid, tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor de duurzaamheid.

Meer dan achttien jaar ben ik operationeel verantwoordelijk geweest voor het datacenter op Schiphol-Rijk wat sinds 2003 eigendom is van Schuberg Philis (voorheen Abovenet & Metromedia Fiber Network).

Na deze periode ben ik iets meer dan een jaar werkzaam geweest als Mission Critical Facilities consultant bij Royal HaskoningDHV.

Sinds januari 2020 ben ik werkzaam bij Equinix als Global Energy Efficiency Program Manager met als doel de datacenters meer energie efficiënt en  duurzaam te laten zijn.

Naast mijn werkzaamheden bij Equinix, ondersteun ik andere bedrijven en organisaties met Technoptimize in verschillende thema’s zoals de energie transitie.

De meeste ervaring in de datacenters, heb ik opgedaan tijdens mijn periode bij Schuberg Philis, hier hebben we projecten afgerond met geweldige resultaten waar ik nog steeds trots op ben.

 Datacenters zijn ontworpen, gebouwd en worden beheerd voor beschikbaar. In de periode dat ik bij Schuberg Philis gewerkt heb, hebben we altijd 24×7 beschikbaarheid weten te realiseren.

In datacenters is 24×7 beschikbaarheid de standaard, down-time is niet bespreekbaar.

Beschikbaarheid, innovatie en duurzaamheid zijn gezamenlijk mogelijk

Betrokkenheid in het verleden

Accreditatie en certificering

Erkenning in het verleden

Schuberg Philis finalist in 2013 Green Enterprise IT Awards

Retrofit of existing datacenter results in 86% decrease of energy usage

 At Schuberg Philis I was involved with a great project were we combined Aquifer Thermal Energy Storage – ATES with cooling towers. We are one of the first data centers making use of thermal energy storage in Holland.
The thermal storage is used to store free cooling energy obtained by cooling towers during the winter period to cool the data center in the summer.
With the new system we only create, transport and use no more cooling energy then needed.
If you want to know more about the project were 86% electrical energy for the cooling installation was saved, have a look at the infographic

Genomineerd voor de ICT milieu Award 2017

Schuberg Philis en Aqua Innovation Network: Datacenters koelen zonder chemicaliën en met 90% minder water. Datacenters gebruiken niet alleen stroom, maar vaak ook water om draaiende servers af te koelen. Schuberg Philis heeft hiervoor een techniek geïmplementeerd die aanzienlijk minder schoon water gebruikt en geen chemicaliën nodig heeft. Het is voor het eerst dat deze techniek in een Nederlands datacenter is toegepast. De jury looft de toepassing van een bewezen technologie in een nieuw gebied: het koelen van datacenters. Dit levert aantoonbaar flinke besparingen en milieuwinst op. Als vervolg op eerdere grote besparingen van energie, loopt Schuberg Philis hiermee voorop in het duurzamer maken van datacenters op gebied van water. Infographic